The Indonesian Language (Bahasa Indonesia)

Komentar

  1. BPRZ HaveFun

    BPRZ HaveFun4 jam yang lalu

    English : Uh she up Indonesian : ....

  2. Joanita Meriska Simorangkir

    Joanita Meriska Simorangkir8 jam yang lalu

    I live in indonesia tunggu dulu dek jangan gitu in berhenti maaf eh sorry😅

  3. Freddy Xinan

    Freddy Xinan11 jam yang lalu

    ditulis doesnt really mean to be written,it is more like telling someone who is the writer, or the best word to describe is "written by".the word ditulis generally means "is written",and usually the sentence used is "buku ini ditulis oleh langfocus (this book is written by langfocus")".....

  4. Agra Satwika

    Agra Satwika15 jam yang lalu

    Ada juga aksara dari indonesia

  5. Unknown ID

    Unknown ID18 jam yang lalu

    Asal usul bahasa Indonesia Dari bahasa Melayu True :

  6. Michael A. Wibowo

    Michael A. WibowoHari Yang lalu

    Lu & Gue originally from Hokkian Dialect from southern china = Lu & Gwa

  7. F4KILL YT

    F4KILL YTHari Yang lalu

    saya masih melihat ini di tahun 2019:SI aku masih nonton ini i tahun 2019:BG I still watching this vidio at 2019

  8. Langfocus

    LangfocusHari Yang lalu

    Yg ketiga apa? Jaksel Inggris? 😄

  9. Spotrez ID

    Spotrez IDHari Yang lalu

    Bahasa gaul digunakan pada saat saat kita berkumpul dengan teman teman atau lainnya

  10. Loli-Pop

    Loli-Pop2 hari yang lalu

    Javanese is Japanese ?

  11. Kumis Jenggot

    Kumis Jenggot2 hari yang lalu

    Indonesia is number 4 Most Population The Population Of Indonesia is 271 million people in 2019

  12. Jani Goni

    Jani Goni2 hari yang lalu

    And Bahasa Tombulu (North Sulawesi's L3) is simpler. English: Excuse me. Indonesian: Permisi Tombulu: MERO!

  13. Jani Goni

    Jani Goni2 hari yang lalu

    Halo, saya dari Indonesia. Jadi, semenjak saya menonton video tadi, saya mendapat pertanyaan. Jadi, saya mau jawab dulu ya! Kalau mau berbahasa Indonesia itu untuk berkomunikasi dengan orang luar. Tapi kalau mau berbahasa gaul, itu untuk penduduk sekitar seperti teman, orang dekat, atau penduduk sedaerah/ (Translation) If we want to speak Standard Indonesian, we are to speak it if we encounter someone from the outer regions. But if we want to speak our Bahasa Gaul, we are to speak it to close friends or relatives, or countenances with fellow Indonesians in their current area or the area their living in (Jakarta, North Sulawesi). (I didn't use Google Translate). Terima kasih. I love the video.

  14. Arya Setiawan

    Arya Setiawan2 hari yang lalu

    Parah kick!

  15. Future 3901

    Future 39012 hari yang lalu

    Endi iki bohoso jowo ne. Rek?

  16. white and Black

    white and Black3 hari yang lalu

    Pelajaran paling di benci pas kelas 1 SMA 1. Sosiologi karena ngafal kosok kata aneh ( latin ) dan penjelasan panjang 2. Bhs daerah karena jawa gue kasar sedangkan harus bisa bhs Krama Inggil ( gila gue kaga sanggup ) 3. Bhs Inggris ( karena kosok kata dikit bgt yang gue hafal ) Jadi sering ngehang !!!! Guru ngomong apa 4. MTK ( karena guru nya !, ngajar kek baca koran . Minta di ajarin caranya dasar-dasar nya malah ngeles alesan ABCD , sampe satu angkatan dlm 1 tahun jd orang bego.. Pdhl itu guru tau tp males bgt kek nya ) Gue ngerasa bego bgt di mata pelajaran ITU Dan ketika Lo kuliah Enak banget, kaga ketemu sama mata kuliah yang aneh-aneh Apalagi masuk jurusan teknik Wkwkwk Mampus , dibantai sama itung-itungan dan analisis

  17. white and Black

    white and Black3 hari yang lalu

    Apa cuma Gue kalo ulangan bhs Indonesia bisa dpt nilai 95+ mungkin 97/98 Karena emang bener semua ( Tp emang gurunya selow jd kaga di kasih nilai 100 ) Dan sering dapet nilai di atas 85 Sedangkan bhs Inggris paling gede mungkin 80 😅 ? Ini juga otak udah keluar asap dan lebih sering dpt 65,70,75 WKWKWK Bingung sama orang yang komen nilai bhs Indonesia lebih kecil dari bhs Inggris Apa gue yang malah kelainan ?

  18. Frederich Actaeon

    Frederich Actaeon3 hari yang lalu

    If i'm not wrong, u can say "dah" instead "udah"

  19. Mahbubi Mamase

    Mahbubi Mamase3 hari yang lalu

    Nt niat nemen gawene boss

  20. Thaufiq Gaming

    Thaufiq Gaming4 hari yang lalu

    Kalo Ama temen deket pake bahasa gaul..tapi kalo Ama orang yang lebih tua pake standar bahasa Indonesia .. tergantung kita lagi ngomong Ama siapa .. gitu aja pak.. makasih y udah bahas negara saya .. thank you

  21. Billy Titahalawa

    Billy Titahalawa4 hari yang lalu

    I use standard Indonesian when I speak with Indonesian stranger, or in some formal activities like school, office meeting, marketing etc .. Im not usualy use Bahasa Gaul as in the video, because for me, "Lu Gue" (bahasa gaul) is a native language for Betawi (Jakarta People), every Indonesian people has their own bahasa gaul (different from native language) depend on where they live .. I use Bahasa Gaul when i speak with someone close, like friend, brother, sister or someone younger than me,,

  22. Habibah Fakad

    Habibah Fakad4 hari yang lalu

    Frrom indonesia love indonesia artinya salam dari indonesia cinta indonesia

  23. Fannisa Fitra

    Fannisa Fitra4 hari yang lalu

    For those who say bahasa is complicated, try to be a foreign Except in exams I think, the exams usually have tricky answer

  24. Kristoforus Axel Hartanto

    Kristoforus Axel Hartanto4 hari yang lalu

    English:Who are you? Indonesia:Kamu siapa? Indonesia Gaul 1:Lu siapa? Indonesia Gaul 2:Sia Saha?

  25. Arick gaming 111

    Arick gaming 1114 hari yang lalu

    Siapa cinta indonesia dan malasya

  26. Lyla

    Lyla4 hari yang lalu

    Dont forget changing one letter on a word can means something else Sulit: difficult Silit : Ass

  27. morena rinjani

    morena rinjani5 hari yang lalu

    You know your relationship is moving forward when your significant other change the pronoun from "gue-lo" to "Aku-kamu" lol

  28. ARoesdi

    ARoesdi5 hari yang lalu

    English grammatical is quick similar to Indonesia but i dont know english is so hard lah..

  29. Nyonya Besar

    Nyonya Besar5 hari yang lalu

    Malay is melayu. We called melayu.

  30. Raffa 2208

    Raffa 22086 hari yang lalu

    +62

  31. 2 Sahabat

    2 Sahabat6 hari yang lalu

    Simple to reading :)

  32. Lollipop_90

    Lollipop_907 hari yang lalu

    Hello from indonesia So we usually use standard language when meeting important people or coworkers and while on certain events, and we usually use Bahasa Gaul when chatting with friends, this language is normally used by young people, or when we talk to our close friends.

  33. JaiJai Official

    JaiJai Official7 hari yang lalu

    Tp sayang Singapura dan Malaysia bahasa melayu mulai hilang Yg melayu mulai berbahasa Inggris dann pendatang China mulai menggantikan bhs nya Tulisan smua sudah bertulisan bahasa China dan inggris

  34. Bebe Nino

    Bebe Nino7 hari yang lalu

    Aku pakai bahasa Indonesia. Indonesia adalah bahasa saya. Tetapi aku bisa bahasa Inggris.

  35. Wendy Baker

    Wendy Baker7 hari yang lalu

    English: I got something in my eye Indonesian slang: kelilipan English: Food got stuck in teeth Indonesian slang: selilit(an)

  36. Makibau Home

    Makibau Home8 hari yang lalu

    Welcome to Indonesia.

  37. Shira Ishikawa

    Shira Ishikawa8 hari yang lalu

    Rather than standard bahasa and bahasa gaul, it's more like formal and informal, because we usually use standard bahasa in formal and normal occasion, and use bahasa gaul only with close friend with same age group, or really close friend (sometimes using bahasa gaul with older friend will get you "impolite" looks from surrounding).

  38. Ryan Gerrit

    Ryan Gerrit8 hari yang lalu

    I feel so dumb right now.. And i'm Indonesian..

  39. Langfocus

    Langfocus8 hari yang lalu

    Why do you feel dumb??

  40. lukman hanafi

    lukman hanafi8 hari yang lalu

    Standard Indonesian is used for formal situations/purposes, such as for education, working in office and public service. The rest, bahasa gaul and native language are used

  41. Fanny Lee

    Fanny Lee9 hari yang lalu

    *When your friend did something wrong* English : "Miss will be mad at you!" Indonesia : "HAYOOOO HAYOOO!! HAYOOOOO BIKIN MASALAH HAYOOO!!" *When you ships someone* English : "Ahh I ship you guys" Indonesia : "CIEEE YANG CALON PACARAN!!!" •w•"

  42. Reiner Ibrahim

    Reiner Ibrahim9 hari yang lalu

    Been lovin to watch your videos! Kudos from fellow language teacher, big love from Bandung, Indonesia!

  43. bhlacks

    bhlacks11 hari yang lalu

    Was really ecstatic when you said the language called bahasa Indonesia. Too many Indonesian only call it bahasa when they explain it to foreigner. I don't know whether they think it's the short version or simply too lazy to say those words, but I always think it's wrong as bahasa means language.

  44. Prabowo Sakti

    Prabowo Sakti11 hari yang lalu

    English: LOL, LMAO, haha Indonesia: Wkwkwkwkw, awokakwokawkoakwk.

  45. Dinna Arifiani

    Dinna Arifiani11 hari yang lalu

    8:18, Sorry. there is no "bertulisan" in Indonesian :)

  46. geubrina rizka

    geubrina rizka10 hari yang lalu

    Dinna Arifiani ada, bertuliskan (kata keterangan) itu ada di kamus bahasa indonesia. Kalo bertulisan gak ada.

  47. scorpion50100

    scorpion5010013 hari yang lalu

    I married an Inonesian and they are now in Subang, Jawa Barat with my 2 kids. Am still learning how to speak Sundanese which is their native dialect there. I find your video very interesting. Im working here in Kuwait and pretty soon Ill be there in Indonesia next year for a vacation.

  48. thatonerandomcat :3

    thatonerandomcat :313 hari yang lalu

    No Grammers. No verbs. Easy to understand 👍

  49. Little Rooky

    Little Rooky13 hari yang lalu

    Saya orang indonesia, tapi apa yang dikatakan di video semuanya benar. Bahasa indonesia berasal dari bahasa melayu. Alasan dari bahasa melayu karna belanda hanya bisa bahasa melayu buat transaksi mereka. Saya sebelum nonton ni video udah baca2 wikipedia tentang bahasa indonesia. Cuman orang2 indonesia seperti gak terima kalau bahasa kita memang berasal dari bahasa melayu.

  50. get life

    get life14 hari yang lalu

    Bahasa Melayu instead

  51. Miad Suganda

    Miad Suganda14 hari yang lalu

    i am sundanese not malay

  52. CD Poulos

    CD Poulos14 hari yang lalu

    7:30, suka is like Russians and slavaboos laughing in the corner

  53. Luka Kelana

    Luka Kelana13 hari yang lalu

    and Polish too

  54. Bramantya Mahendra Agus

    Bramantya Mahendra Agus15 hari yang lalu

    It's a video from 2016 but I just give my comments in 2019... in 5:59, you say that sentence "Mereka sudah memasak telur untuk sarapan." is a past tense. But it's kinda confusing. Maybe it would be fit as a present perfect tense, since "sudah" means "already". In Indonesia, people often utter a sentence in past tense by adding the exact adverb, such as yesterday, last week, this morning, afternoon, evening, night, or even adverb like at 5am for example: Indonesia: Mereka memasak telur untuk sarapan pagi tadi English: They cooked eggs for breakfast this morning If it is "Mereka sudah memasak telur untuk sarapan", then the better translation would be "They have cooked eggs for breakfast." But it just my opinion tho :D Thanks for your video!

  55. Stinger 25

    Stinger 2516 hari yang lalu

    Tolong, Saya tidak bisa Bahasa Indonesia...

  56. Ahqid Tyas Pambudi

    Ahqid Tyas Pambudi16 hari yang lalu

    Kami berbicara bahasa formal saat acara resmi dan upacara formal serta tata tulis administrasi. Sedangkan untuk bahasa keseharian kami lebih suka menggunaman bahasa gaul atau bahasa daerah masing masing seperti Jawa, Lombok, Bali, Sunda, Aceh, Batak, Papua, Minang, Betawi, Ngapak dan lainnya.

  57. atha

    atha19 hari yang lalu

    you got everything right. let me summarize briefly. 1. Standard indonesian language (very formal): spoken in formal speech/presentation & written in most formal text. (not influenced by local native language). 2. Formal indonesian language: spoken & written in conversation with your superior or someone you just met. (influenced by local native language). 3. Casual indonesian language: spoken & written in conversation with your friends & family. (influenced by local native language).

  58. Ical Bourne

    Ical Bourne21 hari yang lalu

    Perlu diingat bahwa bahasa indonesia berakar dari melayu bukan malaysia😁. Dan perlu juga diingat kalo Melayu bukan Malaysia😀,soalnya ada pernah saya lihat komentar mengatakan bahasa indonesia dari malaysia,maka saya jawab itu salah besar,karna indonesia ini luas dan kaya akan bahasa,dan di indonesia ada yg namanya bahasa melayu yg tersebar di sumatra dan kalimantan,dan bahasa itulha yg di ambil😄...

  59. Chanel Subtiga

    Chanel Subtiga22 hari yang lalu

    Saya menggunakan bahasa sunda untuk sehari hari, dan bahasa indonesia untuk interaksi di sosial media

  60. arv arc

    arv arc22 hari yang lalu

    anjir is the right Indonesian slang word to express all feelings.

  61. Took Gyi

    Took Gyi24 hari yang lalu

    Before european arrive in this land , what alphabet they use? They dont have their own alphabet?

  62. arv arc

    arv arc22 hari yang lalu

    Jawi

  63. A. zäm

    A. zäm24 hari yang lalu

    Thanx using malay as Indonesian language

  64. more posts by page click to subscribe

    more posts by page click to subscribe26 hari yang lalu

    In Indonesia 700 bahasa city

  65. Bahasa is Easy

    Bahasa is Easy28 hari yang lalu

    English: Why you do something so stupid? Indonesia : Bego lu!